Japonia. Un peste ilumineaza bradul de Craciun

Te astepti sa-l vezi in farfurie, la felul doi. Dar nu, japonezii au mers mai departe. Au pus un peste sa le lumineze bradul de Craciun. Bine, nu orice peste, ci un tipar (tzipar). Un tipar electric. Tiparul asta, potrivit internetului, este un soi de peste, aproape orb dar capabil sa genereze socuri electrice. Le foloseste atat pentru aparare cat si pentru atac. Traieste mai mult in America de Sud dar iata ca si in acvariile din Japonia.

Intr-unul dintre ele, cel din Kanagawa, muncitorii destepti, ca de-aia-s japonezi, au introdus doua panouri din aluminiu care se comporta ca niste electrozi in bazinul tiparului. Electrozii capteaza impulsurile electrice pe care pestele le genereaza atunci cand se misca si le transmite la bradul de Craciun aflat exact langa acvariu. Care brad, se aprinde si se stinge, in functie de miscarile tiparului. Si nu e putin lucru, daca ne gandim ca tiparul asta genereaza aproximativ 800 de wati de fiecare data cand se misca. Simplu si genial, nu?

Se zice ca tiparii pot constitui o sursa importanta de energie alternativa, dar trebuie cam multe exemplare pentru a da curent ca lumea. Oricum ramane o idee. Mi-ar placea si mie unul, macar sa-mi incarc telefonul mobil cu el sau bateria de la laptop. Dar ma multumesc cu discursurile politicienilor romani, care sunt asa de electrizante ca sunt bune de somnifer in noptile grele.

Aboneaza-te la RSS – full
Adauga Anti-Plicti la Favorite

Vezi si:
Cele mai originale acvarii de prin lume – poze
La pescuit cu cormoranul (chinese style)
.

This entry was posted in acvariu, brad de craciun, energie alternativa, energie electrica, impulsuri electrice, info, japonezi, japonia, tiparul electric. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s