Test de personalitate OCEAN. Testul OCEAN e aici!!

Da, celebrul test de personalitate OCEAN este aici. Face furori in randul tuturor psihologilor si iubitorilor de psihologie, pentru ca nu este un test de personalitate oarecare ci un test care face o analiza mai profunda a sinelui fiecaruia. De ce ii zice OCEAN, testului astuia de personalitate? Numele nu vine de la intinderea mare de apa, care este oceanul, cum am fi tentati sa credem, ci este de fapt un… cum ii zice… acronim. OCEAN este prescurtarea in engleza a Openness, Conscientiousness, Extraversion, Agreeableness, si Neuroticism. (Un pic mai jos sunt descrise fiecare din atribute)

De fapt testele de personalitate OCEAN sunt testele care isi propun sa caracterizeze aceste 5 stari psihologice ale omului, de care am vorbit mai sus. Testele se mai numesc si “The Big Five Personality Tests” si se spune despre ele ca reprezinta cea mai aprofundata analiza a personalitatii umane.

Hai sa vedem care sunt si ce ar insemna cele 5 stari psihologice:

  • Openness-ul inseamna deschidere, aprecierea artei, originalitatea, curiozitatea.
  • Conscientiousness-ul inseamna auto-disciplina, un comportament mai mult planificat decat spontan.
  • Extraversion-ul e energia, emotiile pozitive, deschiderea catre lume, oameni, societate.
  • Agreeableness-ul se refera la tendinta de a fi empatic si cooperant si nu suspicios sau conflictual, refractar.
  • Neuroticism-ul ar fi tendinta de a te lasa usor prada emotiilor negative, pecum mânia, anxietatea, depresia sau vulnerabilitatea.

Mnoa, cam asta e miscarea cu ce inseamna testele astea de personalitate OCEAN, care apropos, se mai numesc si CANOE, adica amestecarea literelor din OCEAN. Destula vorbarie, sa trecem la fapte.

Uite, avem aici doua astfel de teste. Unul mai lung si unul mai scurt. Te sfatuiesc sa il faci pe cel scurt si, daca nu esti multumit, sa treci si la celalalt. Primul, scurtul, dureaza cateva minute, cel lung, cam 20… Ah, era sa uit. Sunt in engleza, dar pentru istetzul din tine nu ar trebui sa fie o problema.

Ai un chestionar cu cateva intrebari, pe care trebuie sa le bifezi in functie de cat de mult sau de putin esti de acord cu fiecare din idei. Asadar, primul test de personalitate OCEAN, cel scurt este AICI. Al doilea test de personalitate, cel lung, este AICI. Succes!!

PS: eu l-am facut doar pe cel scurt si mi-a dat raspunsurile chiar daca nu am completat absolut toate datele despre coduri postale, parinti si ce curiozitati mai au ei acolo… Curiosi, ma, psihologii asta 🙂


Vezi si:
Test de personalitate – deseneaza un porc
Test psihologic interesat. Cum se invarte fata?
.

This entry was posted in ocean, test, test de personalitate. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s